Intrebari frecvente
 • Ce înseamnă boli cardiovasculare?

  Termenul de boli cardiovasculare include sub umbrela sa mai multe afecţiuni specifice ale inimii şi vaselor de sânge precum cardiopatia ischemica, afecţiunile cerebro-vasculare, hipertensiunea arterială sau boală arterială periferică. Dintre bolile cardiovasculare, cardiopatia ischemică este categoria cel mai frecvent întâlnită. Aceasta se poate manifesta sub forma infarctului miocardic (atac de cord), al anginei pectorale (dureri în piept) sau ca aritmii (bătăi neregulate ale inimii).

  Cum pot recunoaşte infarctul miocardic? Ce trebuie să fac în această situaţie?

  Infarctul miocardic este o afecţiune gravă ce poate evolua către deces sau invaliditate permanentă. În cazul în care suspectaţi apariţia acestei afecţiuni trebuie solicitat ajutor medical specializat de urgenţă apelând la 112. Următoarele manifestări pot sugera producerea unui infarct miocardic:

  - durere în mijlocul pieptului cu caracter de gheară, apăsare sau constricţie, ce durează mai mult de un sfert de oră;

  - durerea din piept se poate „duce” (iradia) de-a lungul unui braţ până spre degetul mic, spre gât şi mandibulă, spre spate sau spre stomac;

  - sufocare sau lipsă de aer, apărută înainte sau odată cu durerea;

  - alte simptome precum greaţă, vărsături, ameţeli, transpiraţii reci.

  Ce este şi cum se manifestă accidentul vascular cerebral?

  Accidentul vascular cerebral este o afecţiune cerebro-vasculară cauzată de înfundarea sau de spargerea unui vas de sânge de la nivelul creierului. Deşi afecţiunea are loc la nivelul creierului, această este în mod uzual inclusă în categoria bolilor cardiovasculare datorită faptului că se produce din cauza suferinţei unui vas de sânge.

  Afecţiunea se poate manifestă prin instalarea bruscă a unei stări de confuzie, incapacitatea de a vorbi şi de a îi înţelege pe ceilalţi, asimetrie a feţei, tulburări de vedere, scăderea forţei musculare în mână sau picior până la imposibilitatea de a le mai mobiliza voluntar. În această situaţie trebuie solicitat ajutor medical specializat de urgenţă apelând la 112.

  Au voie să facă sport cei care au probleme cu inima?

  Pentru majoritatea persoanelor care suferă de boli de inimă, activitatea fizică este mai mult decât recomandată, aceasta trebuind să facă parte din schema de tratament. Totuşi, este obligatorie consultarea medicului înainte de a începe programul de activitate fizică. Este posibil să fie necesară efectuarea unui test de efort pentru a determina nivelul de activitate fizică permisă.

  Câtă sare am voie să mănânc?

  Consumul de sare în exces conduce la creşterea valorilor tensiunii arteriale şi a riscului cardiovascular. Recomandarea specialiştilor pentru persoanele sănătoase este de a consuma 2.300 mg sodiu/zi (adică aproximativ 6 g sare/zi sau atât cât încape într-o linguriţă). În cazul persoanelor ce suferă de boli cardiovasculare cantitatea de sodiu permisă este de 1.500 mg de sodiu pe zi (adică mai puţin de 4 g sare). Alimentele procesate sau semipreparate, fast-food, mesele luate la restaurant sau în oraş aduc un exces de sare în organism şi trebuie avute în vedere în alcătuirea dietei.

  Cum pot recunoaşte hipertensiunea arterială?

  Hipertensiunea arterială mai este numită „ucigaşul silenţios” deoarece nu are manifestări specifice care să poată fi recunoscute de pacient. De obicei, descoperirea acestei afecţiuni este întâmplătoare şi nu se poate preciză cu exactitate de cât timp pacientul este expus la valori crescute ale presiunii arteriale. Prezenţa acestei boli uzează inima, iar descoperirea şi tratarea din timp a valorilor crescute ale presiunii arteriale poate preveni complicaţiile cardiovasculare.

  Din acest motiv se recomandă verificarea periodică a valorilor tensionale chiar şi pentru persoanele sănătoase.

 • Dacă fumez 2-3 ţigări pe zi înseamnă că sunt la risc?

  Riscul cardiovascular rămâne crescut şi pentru cei care fumează mai puţin de 5 ţigări pe zi sau cei care aleg să fumeze ţigări cu conţinut redus de nicotină („light” = uşoare ). Acestea, în afara nicotinei, eliberează monoxid de carbon şi alte particule şi gaze toxice organismului

  Este adevărat că dacă am diabet zaharat infarctul miocardic nu doare?

  Diabetul zaharat este o afecţiune care netratată corect produce complicaţii cardiovasculare, ale sistemului nervos şi ale rinichiului. Una din complicaţiile nervoase ale diabetului se numeşte neuropatie diabetica şi se manifestă prin pierderea capacităţii de a mai simţi durerea. Astfel pacienţii pot suferi de cardiopatie ischemica care poate culmina cu un infarct miocardic, fără ca ei să simtă durere şi să îşi dea seama de acest lucru. Din acest motiv este foarte important ca aceşti pacienţi să îşi cunoască boala şi riscurile la care sunt expuşi, să urmeze tratamentul corect şi să se controleze cu regularitate la medicului lor.

  Dacă aleg să mănânc sănătos îmi va scădea colesterolul din sânge?

  Colesterolul este o substanţă grăsoasă care ajunge în sânge din două surse: produsă de ficat şi din alimentaţie. Cea mai mare parte (80-90%) a colesterolului care circulă în sânge este produsă de ficat, restul vine pe cale alimentară. Evident, reducerea alimentelor bogate în colesterol din dietă va conduce la scăderea cantităţii de colesterol din sânge, însă de cele mai multe ori nu suficient de mult pentru a reduce riscul cardiovascular. Din acest motiv este important să te informezi la medicul tău ce alte măsuri îţi sunt necesare pentru a reduce colesterolul.

  Este adevărat că vinul roşu este bun pentru inimă?

  Studiile ştiinţifice au demonstrat faptul că consumul a 1 - 2 pahare de vin roşu pe zi reduce riscul cardiovascular. Vinul roşu conţine o substanţă numită resveratrol care protejează vasele de sânge, scade colesterolul din sânge, are efecte anti-diabetice şi de reducere a obezităţii. Această substanţă nu este însă un „medicament minune” şi nu poate înlocui recomandările de schimbare a stilului de viaţă sau tratamentul medicamentos prescris de medic. Consumul în exces de vin roşu nu aduce beneficii suplimentare întrucât creşte cantitatea de alcool ingerat.

  Copii grăsuţi au risc cardiovascular?

  Alegerea unui stil de viaţă sănătos trebuie impus şi învăţat din copilărie. Mulţi părinţi consideră că un copil care mănâncă bine şi este gras este un copil sănătos. Acest concept este eronat şi creează premisele riscului cardiovascular, obezităţii şi apariţiei diabetului zaharat ulterior în viaţă. Informează-te la medicul tău care sunt măsurile pe care trebuie să le aplici pentru a asigură un viitor sănătos copilului tău.

  De ce au barbaţii un risc mai mare decât femeile?

  Femeile beneficiază până la menopauză de efectul protector al hormonilor feminini (estrogeni). După menopauză acest efect benefic dispare. Un al doilea motiv, care expune bărbaţii la risc, este faptul că bărbaţii au muşchii mai dezvoltaţi decât femeile. Ficatul produce energie pentru aceşti muşchi, iar stilul de viaţă nesănătos şi lipsa activităţii fizice favorizează depunerea acestei energii neconsumate pe pereţii vaselor de sânge şi distrugerea acestora în timp.

Scrie din Inima

Concurs Scrie din Inima

Scrie din Inima este un concurs de presa cu tematica medicala. Acesta i-a provocat pe jurnalistii profesionisti sa informeze populatia asupra factorilor de risc cardiovascular, prin promovarea Testului Cartonaselor.


Au fost premiate cele mai bune transpuneri ale mesajelor despre constientizarea riscului cardiovascular.


Campania SOS Cardio

Campania SOS Cardio

Atenţie, risc cardiovascular!

Campania este iniţiată de Fundaţia Română a Inimii şi sprijinită de Ministerul Sănătăţii. Scopul campaniei este conştientizarea factorilor de risc cardiovascular şi îndemnarea populaţiei către medic pentru evaluarea riscului cardiovascular global de a dezvolta boală cardiovasculară fatală. Modul prin care populaţia este invitată să-şi evalueze riscul cardiovascular global este prin parcurgerea Testului Cartonaşelor.