Termeni şi condiţii de utilizare

Pentru a putea parcurge „Testul Cartonaşelor”, trebuie să accepţi termenii şi condiţiile prezentate în cadrul acestui acord prin selectarea opţiunii „Sunt de acord”. Dacă nu eşti de acord cu termenii şi condiţiile prezentate mai jos, nu vei putea utiliza „Testul Cartonaşelor”.


Utilizarea informaţiilor

„Testul Cartonaşelor” presupune introducerea unor informaţii demografice şi legate de starea ta de sănătate în chestionar. Utilizarea acestor informaţii se face în acord cu Legea nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, iar informaţiile vor putea fi folosite de partenerii Campaniei SOScardio. Informaţiile nu vor fi salvate de pagina SOS Cardio şi nu vor putea fi o consultate ulterior. De fiecare dată când completezi testul, datele tale vor trebui introduse din nou. SOScardio va salva datele într-o baza de date fără a utiliza vreun criteriu de identificare a participanţilor la test.


TESTUL CARTONAŞELOR

 • Alegeţi judeţul în care locuiţi:

  Harta Romaniei
  Alba Arad Arges Bacau Bistrita-Nasaud Bihor Botosani Brasov Braila Buzau Calarasi Cluj Caras-Severin Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Bucuresti-Ilfov Maramures Mehedinti Mures Neamt Olt Prahova Satu-Mare Salaj Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Vaslui Valcea Vrancea
 • Genul (sexul) este o informaţie importantă pentru determinarea riscului tău cardiovascular.


  Evident, acest parametru nu poate fi modificat, dar cunoscându-ţi riscul poţi lua măsuri de prevenţie din timp.  Bifaţi genul dumneavoastră:


 • Cu toţii înaintăm în vârstă, iar cu vârsta, riscul să suferim de o boală de inimă creşte.


  Totuşi, există mai multe măsuri de optimizare a stilului de viaţă pe care poţi să le iei din timp pentru ca acest risc să rămână mic, chiar dacă înaintezi în vârstă.  În ce categorie de vârstă vă încadraţi?


 • Indicele de masă corporală (IMC) se calculează cu formula:

  Greutate (Kg) / Înălţime² (m²)


  - între 18,50 şi 24,99 - Greutate normală

  - între 25,00 şi 29,99 - Supraponderal

  - între 30,00 şi 34,99 - Obezitate (gradul I)

  - între 35,00 şi 39,99 - Obezitate (gradul II)

  - 40,00 sau mai mult - Obezitate morbidă  Stabiliţi categoria de greutate/înălţime în care vă încadraţi:

  Greutate:
   KG
  Înălţime:
   cm
 • Fumatul creşte riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare de pâna la 4 ori.


  Asocierea fumatului cu ceilalţi factori de risc creşte probabilitatea de apariţie a afecţiunilor cardiovasculare. Expunerea la fumul altor fumători (fumatul pasiv) este la fel de dăunătoare, crescând riscul cardiovascular chiar si pentru nefumători.  Sunteţi fumător sau nefumător?


 • În absenţa activităţii fizice, organismul va consuma mai puţină energie, iar "combustibilul" neconsumat va circula în exces prin sânge ceea ce va conduce la creşterea colesterolului şi al glicemiei sau se va depune, fie în ţesuturi cauzând obezitate, fie pe peretele vaselor de sânge, distrugându-le.


  Se consideră că o persoană activă face minim 30 de minute de mişcare pe zi în ritmul propriu. În funcţie de această estimare sunteţi o persoană sedentară sau nu.


  Vă consideraţi o persoană sedentară?


 • Hipertensiunea arterială afectează 1 din 3 români. Doar jumătate dintre români ştiu ce valori tensionale au.


  Această afecţiune creşte efortul efectuat de inimă, conducând la creşterea riscului de apariţie al infarctului de miocard, al accidentului vascular cerebral sau al insuficienţei cardiace.


  Valorile se referă la valoarea sistolică, exprimată în mmHg.  Care este valoarea tensiunii tale sistolice?


 • Colesterolul crescut reprezintă un factor major de risc cardiovascular.


  Atunci când este în exces colesterolul se depune pe pereţii vaselor, îngreunând curgerea sângelui.


  Înfundarea arterelor este principală cauza care conduce la apariţia bolilor cardiovasculare.


  Valorile se referă la colesterol total, exprimat în mg/dl.


  În ce categorie vă încadraţi? • Nu uita să râzi!


  Dificultăţile întâmpinate la locul de muncă sau acasă, evenimentele stresante ne afectează în multe feluri, cauzând dureri de cap sau de spate, tulburări de somn, iritabilitate sau depresie.


  Stresul are un impact major şi asupra sistemului cardiovascular, conducând la instalarea aterosclerozei şi la creşterea riscului de apariţie al bolilor de inimă.
  Consideraţi că aveţi o viaţă stresantă?


 • Aşa cum poţi moşteni culoarea ochilor de la unul dintre părinţi sau bunici, la fel de bine poţi moşteni şi gene care i-au predispus să sufere de boli de inimă pe unii dintre membrii familiei tale.


  Află de ce boli au suferit membrii familiei tale că să îţi cunoşti riscurile şi să poţi să previi apariţia acelor boli.


  Sunt luate în considerare evenimentele acute majore cardiovasculare, apărute la rude de gradul I şi II până la vârsta de 55 ani, precum: deces din cauză cardiovasculară, accident vascular cerebral, infarct miocardic acut, necesar de revascularizare coronariană, spitalizare pentru insuficienţă cardiacă.


  Aveţi în familie părinţi, bunici care să fi trăit evenimente cardiovasculare? • Glucoza din sânge este alimentul preferat al celulelor noastre, însă, atunci când este în exces, ea devine toxică.


  Cu timpul, glicemia crescută alterează pereţii vaselor de sânge, ceea ce va conduce la apariţia bolilor inimii, ale sistemului nervos, ale rinichilor, ale ochilor şi ale altor organe.


  Daca sunteti femeie, riscul calculat se multiplica de 5 ori.

  Daca sunteti barbat, riscul calculat se multiplica de 3 ori.


  Sunteţi diagnosticat cu diabet zaharat?


 • Calcularea rezultatelor este aproape finalizată

  Calcularea rezultatelor testului se bazează pe experienţa şi cunoştinţele experţilor medicali ai Societăţii Europene de Cardiologie utilizând criteriile HeartScore, aplicate informaţiilor introduse de tine pe parcursul testului.


  Aceste rezultate nu se pot substitui recomandărilor efectuate de medicul tău. Rolul lor este de a te ajuta să-ţi calculezi riscul cardiovascular şi de a te determina să iei decizia modificării stilului de viaţă într-unul sănătos.

  CALCULAŢI

  Este necesară completarea tuturor paşilor pentru a putea afla rezultatul!

Scrie din Inima

Concurs Scrie din Inima

Scrie din Inima este un concurs de presa cu tematica medicala. Acesta i-a provocat pe jurnalistii profesionisti sa informeze populatia asupra factorilor de risc cardiovascular, prin promovarea Testului Cartonaselor.


Au fost premiate cele mai bune transpuneri ale mesajelor despre constientizarea riscului cardiovascular.


Campania SOS Cardio

Campania SOS Cardio

Atenţie, risc cardiovascular!

Campania este iniţiată de Fundaţia Română a Inimii şi sprijinită de Ministerul Sănătăţii. Scopul campaniei este conştientizarea factorilor de risc cardiovascular şi îndemnarea populaţiei către medic pentru evaluarea riscului cardiovascular global de a dezvolta boală cardiovasculară fatală. Modul prin care populaţia este invitată să-şi evalueze riscul cardiovascular global este prin parcurgerea Testului Cartonaşelor.